Oddajte pobudo
AKTUALNO
Prispevajte k poenostavitvam z oddano pobudo 
Primeri dobrih praks

STOP birokraciji

Boljši predpisi so pomembni za doseganje kakovostnega zakonodajnega okolja, ki je minimalno obremenjujoče, izboljšuje konkurenčnost gospodarstva, pospešuje odprtost trga, izboljšuje standard in povečuje transparentnost.

Naše poslanstvo je poenostaviti življenje državljanom in poslovanje podjetij ter s tem prispevati k znižanju stroškov.

Izračunajte stroške, ki vam jih povzroča birokracija.

Dobre prakse

S pomočjo oddanih pobud in realiziranih ukrepov nam je skupaj z vami že uspelo prihraniti na letni ravni več kot 420 mio EUR.

Predlagajte nove pobude in spremljate njihovo realizacijo. Skupaj ustvarjamo dobre prakse na področju boljšega zakonodajnega in poslovnega okolja.

Oddane pobude


Datum oddaje: 26. 05. 2024

Pristojni organi: MF, MP

Administrativne ovire na strani bank pri dedovanju

Podajam pobudo za administrativno razbremenitev postopkov na strani bank pri izvrševanju sklepov o dedovanju glede bančnih računov. Država že leta vlaga energijo in denar v digitalizacijo in s tem poenostavitev postopkov, pristop bank pa je v...

Preberite več

Datum oddaje: 24. 05. 2024

Pristojni organi: MDDSZ, MZEZ

Sklenitev mednarodne pogodbe o socialni varnosti med Slovenijo in Turčijo

Predlagam, da se čimprej pristopi k pripravi in sklenitvi mednarodne pogodbe o socialni varnosti med Slovenijo in Turčijo, ki določajo pogoje in postopke za uresničevanja pravic iz socialnega zavarovanja v primeru migracij med državama...

Preberite več

Datum oddaje: 21. 05. 2024

Pristojni organi: MzI, MOPE

Digitalizacija

Pozdravljeni, Avtobusna postaja d.d. ponuja prodajo kart preko spleta in od strank zahteva tiskanje kart. Kot izgovor imajo pojasnilo, da prevozniki ne ponujajo drugačnega načina overitve vozovnice. Nadalje imajo obvestilo, da nakup spletne...

Preberite več

Novice

30. 5. 2024

19. Forum obrti in podjetništva 2024 v luči iskanja rešitev za zmanjšanje birokratskih ovir

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob in minister za javno upravo mag. Franca Propsa sta skupaj s ključni akterji iz slovenskega gospodarstva in javne uprave na tokratnem forumu iskala rešitve za zmanjšanje birokratskih ovir in izboljšanje okolja za obrtnike in podjetnike.

Preberite več

24. 5. 2024

Mikrodokazila – družba znanja v praksi kot prvi izziv Stičišča za oblikovanje politik MJU

V okviru kohezijskega projekta Stičišče za oblikovanje politik (SOP) smo se odzvali pobudi Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter sprejeli reševanje izziva – oblikovanje čim bolj enotnega razumevanja mikrodokazil kot novega orodja v podporo vseživljenjskemu učenju.

Preberite več

20. 5. 2024

Upravni enoti Ilirska Bistrica in Cerknica uvedli sistem eGraditev

Ministrstvo za naravne vire in prostor ( MNVP) postopno uvaja sistem eGraditev. V informacijski sistem so vključene tri upravne enote, prva izmed njih je bila upravna enota Postojna.

Preberite več
Vse novice

Dogodki

S sodelovanjem do boljših predpisov

Državna uprava mora zagotavljati učinkovite javne storitve za ljudi. Le te lahko pripravi z vključevanjem javnosti, ki jih posluša in upošteva. Za oblikovanje premišljenih in učinkovitih predpisov je vključevanje javnosti torej nujno potrebno.

Vključite se in oddajte svoje mnenje.